Обучението в шофьорски курсове
на водачите на моторни превозни средства (МПС) от учебен център АВС ПРО в България е регламентирано от „Наредба № 37 за условията и реда за обучение и провеждане на курсове на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и условията и реда за издаване на разрешение за тяхното обучение”. В нея са заложени изискванията както за учебните центрове, които предоставят услуги по обучение, така и към самите кандидат шофьори, желаещи да се включат в курсове за правоспособност.

Ако сте решили да се запишете на шофьорски курс, първо трябва да си изберете учебен център. В днешните времена на Google ерата това е лесно начинание. Все пак препоръчително е да се допитате до някой приятел или познат, който наскоро е завършил такъв курс на обучение. Попитайте го за впечатления от обучението. Съберете възможно най-много информация, за да направите правилния избор.

За да бъдете допуснати да се запишете на курс за шофьор и да придобиете свидетелство за правоуправление категория B, е необходимо да имате навършени минимум 17 години и 9 месеца и да имате завършено най-малко основно образование. При записването трябва да набавите и няколко документа – копие от личната си карта, копие от дипломата, медицинско свидетелство (можете да се обърнете за него към личния си лекар), което не е задължително за курса, но без него няма да ви издадат шофьорска книжка в КАТ и снимка.

Обучението протича в няколко направления:

1. Практика

По време на практическото си обучение вие ще управлявате специално модифициран учебен автомобил в присъствието на инструктор. Автомобилът не се различава много от всеки друг, който срещате по улиците в допълнение към надписите на учебния център има добавени и табели с отличителен знак за учебен автомобил. Разликата е, че инструкторът, който седи в дясно до вас има два педала – съединител и спирачка. Така той може да контролира, както потеглянето, така и спирането на автомобила във всеки един момент. Допълнително са монтирани и допълнителни огледала за обратно виждане, настроени по местоположението на инструктора. Имайте предвид, че в автомобила са монтирани и камери, които се използват за контрол на Държавна автомобилна инспекция върху учебните центрове и по тях може да се докаже, че учебният час наистина е проведен.

Практическото обучение трае минимум 31 учебни часа, като в това време влиза както градско,така и извънградско шофиране по Магистрала.

2. Теория

В шофьорските курсове има определен брой учебни часове и задължителни теми за обучение от преподаватели от учебния център. Инструкторите по теория ще ви разяснят положения от правилника за движение по пътищата и основите на устройството на автомобила, които ще са ви от полза по време на шофирането в реални условия, когато няма да има никой до вас за да ви „държи ръката”.

3. Вътрешен изпит

Когато покриете минималния хорариум от часове практика и теория, съгласно изискванията на Наредбата трябва преминете вътрешен изпит. Той се провежда в рамките на учебния център и от неговите специалисти. Той имитира в пълна степен истинския изпит, като начин на провеждане и критерии за успешно преминаване. Покриването на вътрешния изпит е задължително условие за допускането до същинската част.

4. Първа помощ

В допълнение трябва да преминете успешно курс по оказване на първа долекарска помощ при Българския червен кръст. Там ще научите как да правите дишане уста в уста, каква е максималната скорост, с която можете да транспортирате до болницата пострадал от катастрофа и др. Запомнете! Задължително е да окажете помощ на пострадалите, в случай че забележите пътен инцидент.

Денят на големия изпит

Тъй като вече сте минали през вътрешния изпит, тук няма да видите нищо ново. Изпитът се провежда в две части от служители на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ). За изпита можете да се запишете ако имате навършени 17 години и 11 месеца, а за да се явите на него, трябва да сте навършили пълнолетие. По време на теоретичната част трябва да отговорите на 45 въпроса, като изпитът ви се счита за успешно издържан, ако съберете 87 от общо 97 възможни точки.

Втората част от изпита е практическа и успешното ми преминаване е в ръцете на същите инспектори от ДАИ. Стига да се справите според изискванията можете да се чувствате горд притежател на свидетелство за право управление категория B.

Нашето предложение за шофьорски курс.
Специална бонусна система с допълнителни 2 часа за всички, които са били точни за обученията. За контакти и информация 0885199140

Цена на шофьорски курсове Категория Б (B) 840 лв. включени всички такси за изпити, материали гориво и други.
Удобни райони за курсистите в гр. София са Младост, Дружба, Горубляне, Мусагеница и Дървеница.

Контакти