Курсове категория А за мотор

с обем на двигателя над 50 кубика. Курсовете за мотоциклет категория А са сред най-предпочитаните за младежите, обучението на полигон и при реална пътна обстановка са избрани за подобряване на тяхната способност и умения за управление на мотоциклет.

Да управляваш мотоциклет има много предимства. Да се придвижваш на две колела, лавирайки из градските задръствания спестява не само много време, но и нерви. Привилегията да пристигнеш на време на мястото на уговорената среща е присъща с особена сила за мотористите.

Ако оставим на страна чисто практическата гледна точка, карането на мотор има и голям емоционален заряд. Усещането за свобода, когато яхнеш мотора, докато вятъра брули лицето ти е емоция, която трудно може да се опише с думи. Трябва човек да я изпита, за да разбере какво е. Няма смисъл и да ви убеждаваме и как ефектно изглежда мъжкарят яхнал своя Harley, а на мястото зад него седи привлекателната му приятелка. Признайте си, че поне веднъж сте поглеждали завистливо при вида на такава гледка.

Независимо какви подбуди ви подтикват да се запишете в курс за придобиване на свидетелство за правоуправление на моторно превозно средство категория А бъдете уверени, че няма да съжалявате. Благодарение на нашето обучение вие ще се превърнете в напълно подготвен и квалифициран водач на мотоциклет.
За да се запишете за курса трябва предварително да подготвите копие от личната си карта, копие от дипломата си за завършено образование (най-малко средно), снимка паспортен формат, както и копие от книжката си за категория В или по-голяма в случай, че имате такава.
Съгласно българското законодателство категория А се разделя на:

Курсове категория А1
Притежателите на свидетелство за категория А1 имат право да управляват мотоциклет с работен обем на двигателя до 125 см3 и максимална мощност 11 kW. Предимството на тази категория е, че можете да я придобиете и на 16 годишна възраст, а обучението можете да започнете най-рано на 15 години и 9 месеца.
Както и при обучението за другите категории са предвидени теоретическа и практическа част. Теоретическата част включва лекции по теми, свързани с безопасността на движението и устройството на мотоциклета. След приключване на обучението преминавате през вътрешен изпит по време, на който трябва да отговорите на 45 въпроса от затворен тип, които при верни отговори ще ви донесат 97 точки. Изпитът се счита за успешно положен, ако постигнете минимум 87. В случай, че притежавате книжка за категория В или по-висока, не подлежите на изпит по теория.

При успешно полагане на теоретическия изпит вие преминавате на изпит на практика (кормуване), който съдържа изпълнението на определени елементи. Успешното полагане и на практически изпит ви дава възможност да се явите на външен изпит. Той се провежда по абсолютно същата схема с тази разлика, че се организира от Държавната автомобилна инспекция (ДАИ).

Категория А2
За мотоциклети с мощност не по-голяма от 35 kW и отношение мощност/маса не по-голямо от 0.2. За да се запишете за това обучение е нужно да сте навършили минимум 17 години и 9 месеца. Обучението за тази категория включва в допълнение и управление на мотоциклет на полигон и в градски условия. Останалите положения са сходни на категория А1.

Курсове категория А
Дава право да управлявате мотоциклет с мощност по-голяма от 15 kW. Останалите положения са аналогични.

Оставаме на разположение за всякакви допълнителнo възникнали въпроси, свързани с обучението.

Контакти